Sayfalar

7/08/2008

Kısaltmalar

Hayatımızda kullandığımız kısaltmalar güzel dilimizi mahvediyoruz ama farkında değiliz. Msn, icq gibi anında mesajlaşmamızı sağlayan programlar, ya da sohbet odalarında kullandığımız kısaltmalar yavaş yavaş dilimizi öldürüyor. Cep telefonu ile çekilen kısa mesajlar ile başlayan bu durum konuşmalarımızı bile etkiler hale geldi.

Diğer milletler kendi dillerini korumak için savaş verirken biz başkalarının dillerini kendi gündelik hayatımıza sokarak güzel dilimizin yavaş yavaş ölmesine kendimize yabancılaşmasına sebep oluyoruz. Gündelik hayatta konuşmaların kalitesi gün geçtikçe düşüyor, bu konuda en büyük teşekkürü medya hak ediyor bence. Neden mi? Çok basit, her gün alıp okuduğunuz gazeteleri biraz daha dikkatli okursanız anlarsınız ne demek istediğimi. Haberin içerisinde ufak hatalar olabilir, yazım hatası, basım hataları bir duruma kadar kabul edilebilir fakat artık olayı aştılar manşetlerde bile yanlışlar var. Hadi muhabir bir şekilde hata yaptı diyelim, ama onun üzerinde bir editör bir de yazı işleri müdürü yok mu? Bu insanlar bu hatayı göremiyorlar mı?

Yazılı basını bir yana bırakırsak, görsel basında da konuşmayı bilmeyen sunucular her kanalda akşamları haber sunuyor. Ve çoğunluğu da her geçen gün Türkçeyi daha da bozuyorlar. Milyonların karşısında konuşurken insan dikkat etmek zorunda değimlidir? İnsan hata yapar bunu kabul etmek lazım ama bir kere yapar iki kere yapar. Bu sunucular her geçen gün daha kötü oluyor. Kimse bu olayları göremiyor mu? Yoksa bilinçli mi yapılıyor?

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Haklısın aslında dikkat etmemiştim... Bilinçli de olabilir, bilinçsizce de olabilir. Bilinçli olsa altında eli uzun insanların parmağı yada eli olması gerekir ancak şöyle bir durum var; onlar bu kadar ince bir detayla ilgilenmezler daha kolay ve etkili bir yöntemle kültürümüzü yok etme çabasına girerler... gibi geliyor bana...

Kuntin dedi ki...

Değil mi???

Adsız dedi ki...

Hello,

I'm spending my time here for the children of Haiti.

I'm here for a non-profit haiti group that devotes themselves to
building oppurtunities for the children in haiti. If anybody wants to help then this is the place:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They give children in Haiti a positive outlook through education.

And yes, they're legitimate.

Please help us